Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami to danie typowo śląskie. Śląska kuchnia charakteryzuje się tym, że potrawy, jakie w niej znajdziemy są zwykle ciężkie i tłuste. Taki jest też opisywany dziś jarzynowy ajntopf z kulkami mięsnymi. Jak go przygotować? Jakie składniki należy mieć ze sobą. Poniżej przedstawiamy przepis na to pyszne, śląskie danie.
Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami
To śląska propozycja obiadowa. Dawniej wieprzowina uważana była za luksus, przeznaczony tylko dla najzamożniejszych Ślązaków. Danie to było serwowane głownie od święta, dziś możemy je spotkać w każdej śląskiej restauracji jako sztandarowe danie główne.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 2,5 l wody
- około 50 dag ziemniaków
- sezonowe jarzyny
- 50-70 dag mielonego mięsa wieprzowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Przygotowanie jarzynowego ajntopfu zaczynamy od umycia ziemniaków i pokrojenia ich w talarki. Jarzyny natomiast kroimy w dużą kostkę. Wcześniej można delikatnie podgotować warzywa. Mięso mielone doprawiamy według uznania solą i pieprzem i ucieramy je na gładką masę. Z powstałej masy robimy średniej wielkości kulki. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy od 3 do 5 minut. Następnie do mięsnych kulek dorzucamy jarzyny i ziemniaki. Całość gotujemy aż warzywa staną się miękkie. W razie potrzeby możemy doprawić solą i pieprzem.
Wyżej wymienionego dania warto spróbować, aby choć na chwilę przenieść się na niezwykle klimatyczny Śląsk. Ajntopf jest prosty, tani a bardzo sycący. Dodatkowo przygotowanie ich we własnej kuchni, zapewni podwójną satysfakcję z jedzenia. Smacznego!
Zobacz też:
Potrawa regionalna ze Śląska, obok której nie przejdziesz obojętnie!