mielone

Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami

Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami to danie typowo śląskie. Śląska kuchnia charakteryzuje się tym, że potrawy, jakie w niej znajdziemy są zwykle ciężkie i tłuste. Taki jest też opisywany dziś jarzynowy ajntopf z kulkami mięsnymi. Jak go przygotować? Jakie składniki należy mieć ze sobą. Poniżej przedstawiamy przepis na to pyszne, śląskie danie.

Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami

To śląska propozycja obiadowa. Dawniej wieprzowina uważana była za luksus, przeznaczony tylko dla najzamożniejszych Ślązaków. Danie to było serwowane głownie od święta, dziś możemy je spotkać w każdej śląskiej restauracji jako sztandarowe danie główne.

Do przygotowania potrzebujemy:

  •  2,5 l wody
  •  około 50 dag ziemniaków
  •  sezonowe jarzyny
  •  50-70 dag mielonego mięsa wieprzowego
  •  pieprz
  •  sól

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jarzynowego ajntopfu zaczynamy od umycia ziemniaków i pokrojenia ich w talarki. Jarzyny natomiast kroimy w dużą kostkę. Wcześniej można delikatnie podgotować warzywa. Mięso mielone doprawiamy według uznania solą i pieprzem i ucieramy je na gładką masę. Z powstałej masy robimy średniej wielkości kulki. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy od 3 do 5 minut. Następnie do mięsnych kulek dorzucamy jarzyny i ziemniaki. Całość gotujemy aż warzywa staną się miękkie. W razie potrzeby możemy doprawić solą i pieprzem. 

Wyżej wymienionego dania warto spróbować, aby choć na chwilę przenieść się na niezwykle klimatyczny Śląsk. Ajntopf jest prosty, tani a bardzo sycący. Dodatkowo przygotowanie ich we własnej kuchni, zapewni podwójną satysfakcję z jedzenia. Smacznego!

Zobacz też:

Hekele, czyli oryginalna potrawa ze Śląska

Potrawa regionalna ze Śląska, obok której nie przejdziesz obojętnie!