Przepis na muffinki jest niezwykle prosty i szybki, a efekt końcowy naprawdę zadowalający. Muffinki upieczesz kiedy tylko chcesz. To alternatywa dla klasycznych wypieków, które po pewnym czasie mogą się zwyczajnie znudzić. Przedstawiamy przepis na muffiny z kawałkami białej czekolady. Smacznego!
Biała czekolada — dodatek idealny
Muffinki to niewielkich rozmiarów babeczki, posiadające wprost przepyszny smak! Znany jest chyba każdemu z nas. Przepis jest na tyle prosty, że z pewnością każdy sobie z nim poradzi — nawet laik. Potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które najpewniej posiadasz już w domu. Wspaniałym dodatkiem będzie tu biała czekolada — jeśli chcesz, możesz zamienić ją na ciemną. Jeśli posiadasz więcej czasu, możesz również przygotować lukier czy też czekoladę do polania. A teraz przejdźmy do przepisu!
Muffiny z kawałkami białej czekolady — przepis
Składniki na muffiny:
- 500 g szklanki mąki
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 100 g czekolady białej
Przepis został przygotowany na około 12-15 muffinków, jeśli więc zależy Ci na mniejszej ilości — zmniejsz ilość składników np. o połowę.
Przepis:
Umieść w misce wszystkie suche produkty — mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie je wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj z kolei składniki mokre, czyli jajka, olej oraz mleko. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz posiekaj białą czekoladę. Kawałki nie powinny być za małe.
Połącz ze sobą wszystkie składniki — czekoladę, produkty mokre i suche. Następnie zacznij wykładać papilotki i wlewaj do nich ciasto. Nie powinno pokrywać 3/4 powierzchni papilotków, ponieważ w piekarniku jeszcze urośnie. Kiedy uda Ci się rozłożyć masę do papilotek, umieść je w piekarniku i piec przez około 20-25 minut na tzw. suchy patyczek. Muffinki powinny mieć złoty kolor. Życzymy smacznego!
Być może interesuje Cię również muffinki czekoladowe przepis czy pancakes czekoladowe? Śledź nasze przepisy!